HU
Főoldal / Blog / Nyári kalandok: A Tisza tó kerékpárral

Nyári kalandok: A Tisza tó kerékpárral

2022. 07. 13.

A Tisza tó kerékpár kíséretében talán a legélvezetesebb. A Balaton utáni legnagyobb természetes állóvizünk egyedülálló vadvízi élővilágának köszönhetően egyre kedveltebb úti cél. 127 négyzetkilométeres vízfelülete rendkívül változatos, köszönhetően az erdős szigeteinek és nádasainak, amik számtalan különleges állatfajnak adnak otthont. Az UNESCO világörökség részeként rengeteg lehetőséggel kecsegtet mindenki számára, legyen szó túráról, strandolásról, vagy biciklizésről.

A Tisza tó

A Tisza tó az Alföld része, és a Hortobágyi Nemzeti Park mellett található. Ugyan a tavat mesterséges felduzzasztással hozták létre a 70-es évek környékén, mára már visszahódította magának a természet. Területén páratlan, változatos növény- és állatvilág alakult ki. A tó északi részén még madárrezervátum is található, hiszen a környéken több mint 250 madárfaj él, vize pedig körülbelül 50 féle halfajnak nyújt otthont.
Páratlan látványvilágának és könnyű megközelíthetőségének köszönhetően mára közkedvelt kikapcsolódási helyszínné vált.

Nyári kirándulóhelyek Tiszaújváros környékén

A tó megközelítése

Budapestről mindössze 2 óra autóútra található. Az M3-as autópályáról Füzesabonynál kell letérni és a 33-as úton tovább menni Poroszló és Tiszafüred irányába. Tiszaújvárostól viszont csupán 1 óra alatt odaérhetünk, szintén az M3-as autópályán haladva.
A nyári időszakban pedig vasúttal is lehet utazni, ugyanis a Tisza-tó Expressz átszállás nélkül, gyorsan és kényelmesen elvisz úti célunkhoz. Ráadásul 2022 óta 63 kerékpárt befogadó kocsikkal indítják a járatokat, így a biciklitúráknak sem lehet már semmi akadálya.

A Tisza tó kerékpár használatával

2020 június óta teljes egészében körbetekerhető a Tisza tó, köszönhetően a kiépített modern kerékpárútnak. A bicikli úton haladva végig elképesztő kilátás nyílik a tóra, így egész idő alatt a szigetekben, erdőkben és a csodálatos vízben gyönyörködhetünk. Mivel nincsenek nagy szintkülönbségek, így könnyedén megbirkózhatunk a túrával. Ha nem akarjuk megtenni az egész kört, több helyen is van lehetőségünk komppal átszelni a tavat, de csónakos utakkal is számolhatunk.

A Tisza tó biciklivel különböző távolságokban is körül tekerhető. A Nagy kör 95 km hosszúságú, míg a Kis kör csupán 70 km. Továbbá mehetünk 18 km, 21 km, 25 km, 33 km vagy 46 km-es túrára is. Mivel egyik útvonalon sincs nagy szintkülönbség, ezért csupán a távolságok közti különbség határozza meg a nehézségi szinteket. Egy rutinosabb biciklisnek azonban a Nagy kör sem jelent kihívást.

A Tisza tó kerékpárút térképeiből többet is találhatunk, amik megkönnyítik a dolgunkat. Nemrég azonban kiadtak egy kerékpáros kalandtérképet is, ami az élmények játékos formában való megjelenítésével kalandossá teszi és szórakoztatóan adja át a szükséges információkat. Bemutatja a környék izgalmas útvonalait és helyszíneit. Emellett pedig egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmünket, a környezetvédelemre. Hiszen a Tisza-tó értékeinek megóvása elengedhetetlen a fenntartható jövő érdekében. Éppen ezért található az alábbi kulcsüzenet a térkép tetején: „Túrázás során ne vigyél el mást, mint az emlékeidet, és ne hagyj magad után mást, csak a lábnyomaidat! Köszönjük!”

Néhány jó tanács a Tisza tó kerékpár kalandja előtt 

A Tisza tó kerékpártúra érthetően nagyon közkedvelt úti cél, hiszen nem nehéz teljesíteni, tekerés közben pedig gyönyörű tájat csodálhatunk. Néhány dologra azonban nem árt odafigyelni, mielőtt elindulunk.

  • Mint minden sport teljesítményre, erre is érdemes felkészülni. Ugyan a Tisza tavi kerékpárutat egy nap alatt kényelmesen teljesíthetjük, üljünk fel előtte néhányszor a biciklire, és tekerjünk vele párszor. Fontos, hogy jó állapotban lévő kerékpárral induljunk útnak, ezért mindenképpen ellenőrizzük indulás előtt. Legyen nálunk továbbá megfelelő biciklis felszerelés is.
  • Mivel az út nagy része a gáton visz minket, így mindenképp gondoskodnunk kell a káros napsugarak elleni védelemről. Amennyiben nyáron indulunk útnak, fontos, hogy megfelelő öltözetben menjünk és legyen nálunk magas faktorszámú naptej is.
  • Tekerés közben mindenképp számoljunk a pihenőkkel. A tó könyékén rengeteg étterem és büfé található, így indulás előtt érdemes kiválasztani néhány számunkra szimpatikus helyszínt, ahol a jól megérdemelt pihenésünket tölthetjük.
  • Ugyan a kerékpárút egy nap alatt megtehető, mégis érdemes több napra tervezni. A Tisza tó környéke tele van érdekes és izgalmas programokkal, amit mindenképp ajánlott kipróbálni, ha már ott járunk.

Szállás a Tisza tóhoz közel 

Többnapos kirándulás esetén fontos, hogy olyan szállást találjunk, ami nincs messze és ahol nyugodtan, kényelmes környezetben ki tudjuk pihenni a nap fáradalmait.
A Tisia Hotel luxus környezetben várja látogatóit, akik remek lehetőséget keresnek az aktív kikapcsolódásra és a pihenésre egyaránt. 
A Hotel Spa részében mindenki ellazulhat és relaxáló kikapcsolódás közben feltöltődhet a másnapi kalandokra. 
Családbarát hotelként ráadásul a gyerekekkel érkező vendégek igényeit is teljes mértékben kiszolgáljuk, játszóházunk és a fürdőben található gyerekmedencék segítségével.
A bicikli túrában is segítséget nyújtunk! Kerékpár kölcsönzési lehetőséget biztosítunk minden kedves vendégünk számára, akik a környék látnivalóit kétkeréken szeretnék felfedezni. Az újonnan érkezett biciklik ráadásul különböző méretben elérhetők, így a kicsik és nagyok is egyaránt megtalálják a kényelmes megoldást. 

Foglaljon szobát még ma a Tisia Hotelbe és élje át a feledhetetlen és páratlan kikapcsolódás élményét!