+36 20 351 4717 +36 49 741 741
HU
Főoldal / Blog / Tisza-tó látnivalók: 5 kihagyhatatlan úti cél

Tisza-tó látnivalók: 5 kihagyhatatlan úti cél

2021. 09. 01.

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava és a legnagyobb mesterségesen kialakított állóvize. Az évek során szépen zárkózik fel a népszerűsége a Balatonéhoz, de sokan még így sem tudják, hogy a strandolási lehetőségen túl mennyi izgalmas programlehetőséget találunk a környéken. Összegyűjtöttünk 5 különleges, nem csak természetkedvelők számára lenyűgöző úti célt. A Tisza-tó látnivalók között biztos, hogy minden korosztály találhat szórakoztató programot.

Mit érdemes tudni a Tisza-tóról?

A Tisza-tó öt különböző medencét foglal magába. Itt található a Poroszlói-medence, ahol több tanösvényen keresztül fedezhetjük fel a Tisza-tavi élővilágot. Északon a Tiszavalki-medence helyezkedik el, ami a fantasztikus Madárrezervátumnak ad otthont. A Poroszlói-medencétől délre a Sarudi-medence és az Abádszalóki-öböl helyezkedik el. Keletre pedig a legkisebb medencét találjuk, a Tiszafüredi-medencét.

A Tisza-tó és környéke tökéletes helyszín azok számára, akik aktív és passzív pihenési lehetőségeket is ki szeretnének próbálni. A helyiek fantasztikus strandokkal és kalandos túraútvonalakkal várják az ideérkezőket. Ha már korábban is jártál itt, de eddig csak a strandot ismerted, akkor itt az ideje, hogy felfedezd a különleges Tisza-tavi látnivalókat is.

népszerű tisza-tavi látnivalók

Megéri felfedezni a Tisza-tavi látnivalókat (Forrás: PxFuel)

Tisza-tó látnivalók a poroszlói Ökocentrumban

Egyértelműen a Tisza-tavi látogatás egyik kihagyhatatlan állomása. Szórakoztató, ismeretterjesztő és izgalmas minden korosztály számára. Itt található az ország legnagyobb édesvízi akváriuma, ahol tulajdonképpen a víz alatt sétálva fedezhetjük fel a Tisza-tó élővilágát. Nem érdemes kihagyni a vidra látványetetéseket, a vízitúrákat, vagy a 7 m magas kilátó meglátogatását sem, ha az Ökocentrumban járunk.

A fantasztikus élővilágot 12 kijelölt túraútvonal segítségével fedezhetjük fel. A 9 szintes főépület bejárása során pedig a Kárpát-medence teljes élővilágát is megismerhetjük.

Ha az itt tartózkodásunk során megtehetjük, egy teljes napot egészen biztos megéri rászánni a terület felfedezésére. Az Ökocentrum azok közé a Tisza-tó látnivalók közé tartozik, amit legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Semmiképp se sajnáljátok rá az időt, ha erre jártok!

Vízi Sétány

1500 m hosszú pallóút, amely során szintén felfedezhetjük a területre jellemző élővilágot és azok élőhelyeit. A kiépített túraútvonalnak köszönhetőn olyan területek váltak az átlagember számára is felfedezhetővé, melyek korábban nem voltak megközelíthetők. Fantasztikus élmény és mindenkinek csak ajánlani tudjuk, akik nem félnek csónakba szállni. A tanösvényhez ugyanis a Fűzfa Pihenőpark és Kikötőből menetrend szerint közlekedő motorcsónakokkal juthatunk el. Szárazföldről nem lehet megközelíteni a sétányt.

tisza-tó látnivalók felfedezése

Kihagyhatatlan Tisza-tavi látnivaló a Vízi Sétány (Forrás: PxFuel)

A Vízi Sétány hatalmas élményt nyújt a kalandvágyó látogatók számára. Nem érdemes kihagyni sem a meglátogatását, sem a Tisza-tó látnivalók felsorolásából. Mi se tettük, ti se tegyétek!

Tisza-tó látnivalók: Tisza-tavi Hallépcső

Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója is a Tisza-tónál található. Kulcsfontosságú szerepet tölt be, hiszen ez biztosítja az ökológiai kapcsolatot az akár 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyóval. A hallépcső 37 vízlépcsőből és zsilipből áll és a partján sétálva tökéletes rálátásunk van az itt élő halakra. Fantasztikus kikapcsolódás lehet, akár a közelben található vízerőmű meglátogatása után.

Megközelíteni inkább biciklivel vagy gyalog érdemes. Autóval körülményes lehet a parkolás és az élmény sem ugyanaz. Ne hagyjátok ki a Tisza-tavi látnivalók közül ezt sem!

Tisza-tó látnivaló madárrajongóknak: Tisza-tavi madárrezervátum

A Madárrezervátum sok szempontból különleges a Tisza-tó látnivalók között. A kaland ott kezdődik, hogy ez a helyszín is kizárólag vízi úton közelíthető meg. Természetesen ide is indulnak szervezett túrák, így a tapasztalatlanabb evezők is biztonságban érezhetik magukat. A rezervátumban, illetve az odavezető úton nem csak több száz különleges madárfajt figyelhetünk meg, hanem találkozhatunk, akár hódokkal és vidrákkal is.

Tisza-tó látnivalók

Kormoránnal is találkozhatunk a Tisza-tavi Madárrezervátumban (Forrás: PxFuel)

A rezervátum a világörökség része és szigorúan védett természeti értékként tartják számon, ami a Hortobágyi Nemzeti Park felügyelete alá tartozik. A 2500 hektárnyi terület nem csak az épp erre kiránduló embereket, de a profi madárkutatókat is lenyűgözi gazdagságával.

Kalandos Tisza-tó látnivalók: az elsüllyedt falu

1876-ig létezett egy Tiszahalászi nevezetű település, amit aztán elsodort egy óriási áradás. A katasztrófa után úgy döntöttek nem lenne biztonságos újraépíteni a falut az eredeti helyén. Ma a tó a közepén, a Sarudi- és Poroszlói-medencék találkozásánál egy patkó formájú szigeten bukkanhatunk az egykori Tiszahalászi maradványaira. Ez az Óhalászi sziget. A falut pedig végül Sarud mellett építették újjá Lőrincfalva néven, majd később átnevezték Újlőrincfalvára.

Az Óhalászi sziget a Tisza-tó egyik legmagasabb pontja, és több, korábban már említett helyszínhez hasonlóan, csak vízi úton megközelíthető. Fontos tudni, hogy mivel természetvédelmi területről beszélünk motorcsónakkal nem lehet a szigethez áthajózni. Egyébként is inkább túravezetővel javasolt felkeresni a területet Sarudról vagy Poroszlóról. Egy nagyjából fél órás csónakázásra kell számítani, és utunk során a látvány természetesen itt is fantasztikus. A tó ezen a területen mélyebb, mint máshol és a víz ámulatba ejtően tiszta, mégis szinte fekete.

Kalandvágyó látogatóknak ezt a Tisza-tavi látnivalót is jó szívvel ajánljuk.

+1 tipp: Tisia Hotel, Tiszaújváros legújabb 4 csillagos szállodája

A fentiek ismeretében nem lehet kérdés, hogy a Tisza-tó látnivalókat fel kell fedezni. Egész biztos, hogy a nem kifejezetten természetrajongó látogatókat is ámulatba fogja ejteni a környék.

A Tisza-tó mindössze 1 órára található autóval a Tisia Hoteltől. Így, ha aktív feltöltődésre vágynánk az itt töltött idő alatt, akkor egyszerűen megközelíthető úti cél. A Tisza-tavi látnivalók megismerése után kellemes környezetbe és elegáns szobákba várjuk vissza az elfáradt túrázókat. Ráadásul szállodánk vendégeinek közvetlen átjárása van az ország egyik legszínvonalasabb Gyógy- és Strandfürdőjébe.

A szálloda akár az egész család részére kényelmes és kellemes kikapcsolódási lehetőségeket kínál. Különböző lakosztályokban, akár több generáció, illetve üzleti célból érkezett vendégek elszállásolása is kényelmesen megoldható.

Nyitás: 2021. december