+36 20 351 4717 +36 49 741 741
HU
Főoldal / Blog / Kirándulás tippek: fedezd fel Tiszaújvárost és környékét!

Kirándulás tippek: fedezd fel Tiszaújvárost és környékét!

2021. 10. 06.

Kirándulni mindenki szeret. Kiszakadni a hétköznapok körforgásából akkor is remek elfoglaltság, ha jól bevált helyekre látogatunk vissza, ám igazán felejthetetlen akkor lesz, ha új kincseket fedezünk fel magunknak. Tiszaújváros és környéke tökéletes helyszín, ha az utóbbira vágyunk: egyike azoknak a környékeknek, amelyek még nem kerültek be a szélesebb köztudatba, de élményben és minőségben ott a helye a magyar kirándulóhelyek toplistáján. A következő kirándulás tippek a legjobb hozzávalók egy tökéletes üdülés receptjéhez - az év bármely szakaszában!

Kirándulás tippek Tiszaújvárosban

Iparvárosként alakult és akként is vált híressé - ám Tiszaújváros ennél jóval többet tartogat a látogatóknak! Természeti kincsekben és élményekben gazdag, pezsgő város, ahová kettesben és családdal is mindig jó ötlet ellátogatni.

Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő

Mivel mással kezdhetnénk kirándulás tippek összeállításunkat, mint Tiszaújváros méltán legnépszerűbb helyszínével? A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő egész évben várja vendégeit: fedett részei a hideg időben is nyitva tartanak. A fürdő 1200 méter mélyről feltörő gyógyvize nemcsak ellazít és kikapcsol, hanem mozgásszervi, nőgyógyászati, urológiai betegségekkel küzdők számára is enyhülést hoz. A wellness kedvelőit a kiváló minőségű gyógyvíz mellett dögönyöző, pezsgőfürdő és szauna is várja, a kalandvágyó strandolók pedig a nyári hónapokban a rafting csúszdákat, a vadvíz csatornát, vagy éppen a gyerekek birodalmát, a Vármedencét.

Ha a maximumot szeretnénk kihozni a fürdőélményből, ajánlott a Tisia Hotelben szállást foglalni: szállodánk közvetlen átjárást biztosít a fürdőkomplexumba.

kirándulás tippek tiszaújváros

Rejtett helyi kincsek, amelyeket érdemes felfedezni 

A város határain belül maradunk? Akkor is akadnak bőven helyi kirándulás tippek, ha éppen csak egy rövid szünetet tartanánk a fürdőzésben. Akit érdekel a helytörténet és a néprajz, azoknak rögtön három remek helyszínt is ajánlunk.

A Városi Kiállítóterem amellett, hogy egész évben színes programokkal várja az érdeklődőket, érdekes tárlatokat is kínál, amelyek keretében helyi, térségi képzőművészek alkotásait és népi, iparművészeti különlegességeket csodálhatunk meg. Hotelünktől autóval mindössze 4 perc alatt, vagy egy kényelmes 15 perces sétával megközelíthető.

A Villa Scederkyn több, mint egy hagyományos tájház: az állandó gyűjtemény mellett színes, megújuló időszakos kiállításokkal is várják a látogatókat. A Tisia Hoteltől autóval szintén négy percre, gyalog fél órára található.

5 percnyi autózással vagy 15 perc sétával a Hamvas Béla könyvtárat is érdemes célba venni: itt található ugyanis a tiszaújvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, amely két állandó, ingyenesen látogatható kiállítással is várja az érdeklődőket. Az egyik azt a sajátos folyamatot mutatja be, amely során a békés faluként működő Tiszaszederkény az országosan kiemelt ipari szerepet betöltő Leninvárossá, majd Tiszaújvárossá alakult; a másik kiállítás pedig izgalmas betekintést nyújt a helyi női viseletek világába.

Kirándulás tippek Tiszaújváros környékén

Úticélok a történelem kedvelőinek

Ha történelmi vár és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, mindenkinek automatikusan Diósgyőr ugrik be - pedig az impozáns végvár mellett számos másikkal is büszkélkedhet a megye. Rendhagyó várlátogatásként érdemes megnézni például az ónodi várat, amelynek maradványait biztonságos, látogatóbarát módon tartják karban, helyreállított bástyája teljesen bejárható. A Tisia Hoteltől szűk 20 perces autóúttal könnyen elérhető.

A tragikus vereséggel végződő muhi csatáról mindenki hallott történelmi tanulmányai során - ám azt kevesen tudják, hogy a dél-borsodi településen látványos emlékművet is állítottak a tatárok ellen harcoló hősi halottak emlékére. Ez önmagában nem úgy hangzik, mintha az izgalmas kirándulás tippek közé tartozna - csakhogy nem egy szokványos emlékműről van szó! A muhi csata emlékparkja egy mesterséges dombra épült, amely felszínén és alulról is bejárható. Az M30-as levezetőről egyszerűen megközelíthető, szállodánktól mindössze 15 percre található.

tiszaújváros közeli kirándulóhelyek

Egy romantikus franciaországi kastélyba lenne kedvünk ellátogatni? Nem kell repülőre szállnunk: Tiszaújvárostól elég mindössze fél órát autóznunk, hogy egy romantikus mesevilágban találjuk magunkat. A tiszadobi Andrássy-kastély egy hosszú felújítás után 2021 őszén várhatóan újra megnyitja kapuit a látogatók előtt! Varázslatos toronyszoba, szecessziós üvegablakok, történelmi lovagterem és egy igazi, klasszikus kerti labirintus: csak néhány ok, amiért jó ötlet meglátogatni a magyar historizáló építészet egyik legszebb alkotását.

A természet szerelmese vagy? Ezeket a helyeket ne hagyd ki!

Szívesen megnéznéd testközelből Magyarország őshonos háziállatait? A Kesznyéten településen található Szamárháti látogatóközpontban megtehetjük: a bemutató gazdaságban természetes körülmények között tartanak olyan különleges állatokat, mint például a magyar szürke marha, a magyar házibivaly, a parlagi kecske, a racka juh, vagy a parlagi szamár. A Tisia Hoteltől ráadásul csak 20 perc autóval a komplexum!

A környék igazán gazdag ökocentrumokban - a környékbeli kirándulás tippek között rögtön kettőt is találunk! Elsőként az országos hírű poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumot említjük, amely interaktív, látványos formában ismerteti meg velünk a Tisza-tó gazdag növény-és állatvilágát. A rengeteg látványosság közül tilos kihagyni a 3D mozit, az óriás akváriumot és a víz alatti alagutat - azt viszont kevesebben tudják, hogy a komplexumnak kilátótornya is van, ahonnan 25,5 méteres magasságból csodálhatjuk meg a természeti csodákban gazdag környéket.

kirándulás ötletek

Kevésbé ismert, hogy hasonló komplexum Tiszalökön is található: a Kis-Tisza Ökocentrum a Holt-Tisza élővilágát ismerteti meg velünk. Érdemes, helyszíne, a szokatlan nevű Kenyérgyári-holtág védett növényekben és állatokban egyaránt gazdag. Színes látvány, érdekes élmény végigsétálni a 2,2 kilométer hosszú, információs táblákkal ellátott tanösvényen, amely betekintést enged a hely flórájának és faunájának izgalmas részleteibe. A centrum épületeiben interaktív kiállítóterem is kutatóterem is helyet kapott.

Szállodánktól mindkét ökocentrum 40 perc alatt elérhető autóval.

Kedved támadt végignézni a fenti úticélokat? Vedd kényelmesen és foglalj szállást mindenhez közel, exkluzív környezetben a decemberben nyíló, négycsillagos Tisia Hotel & Spa-ban!