+36 20 351 4717 +36 49 741 741
HU
Főoldal / Blog / 3+1 különleges téli kirándulóhely Kelet-Magyarországon

3+1 különleges téli kirándulóhely Kelet-Magyarországon

2021. 11. 17.

Hamarosan jönnek a mínuszok, de ez nem jelenti azt, hogy a négy fal között kellene töltenünk a szabadidőnket - itt az ideje felfedezni a legjobb téli kirándulóhely opciókat! Kelet-Magyarország szerencsére bővelkedik ilyenekben: az alább bemutatott helyeken évszaktól függetlenül remek programokat tartogatnak.

1: Wellnessélmények Tiszaújvárosban

különleges téli kirándulóhelyek

Mi mással is kezdhetnénk a felsorolást, mint Magyarország egyik legszínvonalasabb gyógyfürdő komplexumával? A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő fedett gyógymedencés részlege télen is páratlan élményt nyújt. A hangulatos épületben elérhető 3 gyógymedence biztosítja a teljes ellazulást - bár az 1200 méter mélyről feltörő gyógyvíz nemcsak stresszoldó hatásáról ismert, hanem ízület- és gerincproblémák, mozgásszervi panaszok, nőgyógyászati és urológiai betegségek esetén is enyhülést nyújt.

A gyógyfürdőben minden adott, hogy a nehéz téli napok terheit végre ledobva, maximálisan ellazulhassunk. Indító csobbanásnak a 34-36-fokos medencét javasoljuk: ezután pedig a 36-38 fokos medencét sem érdemes kihagyni, ahol pezsgőfürdők és dögönyözők várnak. A 38-40 fokos, kör alakú medencében 20 percnél többet egyszerre nem ajánlott eltölteni - de ha betartjuk ezt az egyszerű szabályt, érezni fogjuk áldásos hatását.

A decemberben megnyitó Tisia Hotel & Spa**** közvetlen átjárást biztosít a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő területére. Ha nálunk foglal szobát, akár egy köntösben is átsétálhat a komplexum területére! A gyógyhatású relaxálást a fürdő biztosítja, a különleges ételeket, a kellemes bárzene mellett elfogyasztott italokat és az exkluzív kialakítású, kényelmes szobákat pedig szállodánkban találhatja meg.

2: Varázslatos téli kirándulóhely Tiszadobon: fedezd fel az Andrássy-kastélyt!

A tiszadobi Andrássy-kastély sokak szerint az ország legszebb kastélya. Ezt talán sokan kétkedve olvassák, hiszen Tiszadob kicsi, eldugott település, hazánk pedig bővelkedik szebbnél szebb épületekben… A szállodánktól mindössze 30 percnyi autóútra található Andrássy-kastélynak azonban tényleg egészen különleges, semmihez sem hasonlítható varázsa van: egyszerre szívmelengetően mesebeli és misztikus. Igazi téli kirándulóhely! Sokan talán pont így képzeltük azt az épületet, ahová a legkisebb fiú elindul meghódítani a királylány szívét - különleges kialakítása pedig azt sugallja, titkokat rejtenek a falak.

Furcsán hangzik, de a látvány akkor lesz igazán teljes, ha számolni kezdünk! A kastély ugyanis a legenda szerint magát az időt jelképezi. 12 tornya, 52 szobája és 365 ablakszeme van - pont úgy, ahogy az év 12 hónapból, 52 hétből és 365 napból áll. Ahogy nevéből is kiderül, a kastélyt egyébként az Andrássy család megrendelésére tervezte Meinig Artúr, 1890-re pedig el is készült a francia Loire-völgy kastélyokat idéző épület.

A kastély jelenleg felújítás alatt áll. Örömteli hír azonban, hogy megújult parkja 2021. november 2-től újra megnyitotta a kapuit, és decemberben adventi vásárnak is otthont ad! A részletekért érdemes figyelni az Andrássy-kastély hivatalos Facebook oldalát.

téli kirándulás ötletek

3: Télen is jó ötlet a Tisza-tavi ökocentrum

A természet szerelmesei már biztosan hallottak a Tisza-tavi Ökocentrumról, ahol testközelből fedezhető fel hazánk második legnagyobb állóvizének lenyűgöző flórája és faunája. Bár ez a helyszín sokak bakancslistájában inkább a “jó időben megnézendő” kategóriában szerepel, télen is érdemes felkeresni!

A Tisia Hoteltől megtett 50 pernyi autóút után az Ökocentrum főépületében a hideg hónapokban is tartalmas és kalandos napot tölthetünk el. Nézzük, melyek azok a látnivalók, amelyek remek téli kirándulóhely opcióvá teszik az Ökocentrumot!

Európa legnagyobb édesvízi akváriuma

Az Ökocentrum föld alatt található akváriumrendszere télen-nyáron feledhetetlen élmény! Össztérfogata körülbelül egymillió liter, több különböző részében pedig változatos élőlényeket csodálhatunk meg. Az óriásakváriumot víz alatti alagútban sétálva tekinthetjük meg, ami teljesen azt az érzést kelti, mintha mi magunk is a vízben lennénk.

3D mozi

A modern teremben 3D-ben csodálhatjuk meg, hogyan változik évszakonként a Tisza-tó élővilága.

Éjszakai erdő

Mindig is kíváncsi voltál, hogyan élnek az éjjeli állatok? Itt megteheted: a mesterséges telihold fénye alatt megmutatkozik a kétéltűek és hüllők titkos élete.

Makrovilág

Miniakváriumok, 3D dianézők és óriáspuzzle: egy szórakoztató, interaktív tér, ahol kicsik és nagyok egyaránt játszva tanulhatnak.

Tetőterasz

Már innen is szép a kilátás - különösen pihenésképpen, a lépcsőfordulóban található Pedálo-Zooban való tekerés után.

Kilátótorony

Az Ökocentrum körpanorámás kilátótornyáról elénk tárul az egész Tisza-tó, valamint a Bükk és a Mátra látványa is.

+1: Egy eldugott téli kirándulóhely: Kisgyőr és a fából faragott művészet

kirándulás télen

Talán sokan nem gondolnák, de a fafaragók Mekkája a Tisia Hoteltől 40 percnyi autózásra található egy borsodi faluban, Kisgyőrben. A településen a fafaragásnak óriási hagyománya van: több mint 30 éve tartanak alkotó tábort, ahol a mesterek és lelkes hobbialkotó együtt dolgoznak egy-egy új látnivalón vagy utcabútoron. Ha a környéken jársz, karácsony előtt szinte kötelező program a nemzet - természetesen fából faragott - ökumenikus Betleheme, amelyet a magyar népművészet kedves stílusában ábrázolja a szent családot és látogatóit.

A festői kis falut minden évszakban érdemes meglátogatni, de télen különös varázsa van. Kisgyőrben lépten-nyomon fából faragott szépségekre bukkanhatunk: akár csak egy padról, haranglábról vagy oszlopról van szó, érdemes részleteiben megszemlélni.

A település legújabb látványossága a Szent Korona-kilátó, amelyet 2021 augusztusában adtak át. Az építmény szó szerint felteszi a koronát a falu fából faragott látványosságaira: a kilátó teteje hűen formázza nemzeti kincsünket. Kívül-belül érdekes látvány: a lépcsőházba betérve népművészeti mini-galéria fogad minket, a legfelső szinten pedig megcsodálhatjuk a panorámát. A kilátóhoz fel is gyalogolhatunk, de autóval is egyszerűen megközelíthető.

Kedvet kaptál egy hangulatos téli kiránduláshoz? Akár kedveseddel kettesben, akár barátokkal, akár családdal érkezel, a Tisia Hotel & Spa tökéletes szálláshely a hasonló programokhoz - hiszen nincs is jobb, mint egy tartalmas nap után elfogyasztani egy különleges vacsorát, és a wellnessben kipihenni a kirándulás fáradalmait. Foglalj közvetlenül a szállodánál!