HU
Főoldal / Blog / Kerékpár túra ötletek: erre tekerj Tiszaújvárosból

Kerékpár túra ötletek: erre tekerj Tiszaújvárosból

2021. 11. 03.

Két keréken suhanva új helyeket felfedezni az egyik legfelszabadítóbb élmény a világon! Most Északkelet-Magyarországra invitálunk téged: Tiszaújváros számos izgalmas kerékpár túra kiindulópontja. Fedezd fel te is, milyen gyönyörű természeti látnivalókat és nem mindennapi úti élményeket tartogat!

A Tisia Hotel & Spa csapatának fontos, hogy a kerékpározás szerelmesei is megtalálják nálunk a számításukat: nyitásunkat követően felnőtt-és gyermek biciklik egyaránt bérelhetők lesznek nálunk, kedvező áron. Mai cikkünkben olyan kerékpár túra ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyek szállodánktól kiindulva kényelmesen teljesíthetők.

bicikli túra útvonalak

Irány a Tisza-tó fővárosa: biciklitúra Tiszafüredre 

Távolság: kb. 55 km

Időtartam: 3,5 - 4 óra

A Tiszaújvárosból induló biciklitúrák közül az egyik leglátványosabb hazánk második legnagyobb állóvizéhez, a Tisza-tóhoz vezet.

Mire számíts az úton?

A 35-ös főúton rövid tolva gyaloglás után balra kanyarodva, hamar az EuroVelo 11 kerékpárút szakaszán találjuk magunkat: ez nem jelent mást, minthogy a Tisza mindkét partján kiváló minőségű bicikliúton haladhatunk célunk felé a kerékpár túra során.

Mi vár a célban?

Tiszafüredre érve érdemes útba ejteni a Kerékpáros Centrumot, ahol nemcsak egy frissítő kávét ihatunk meg a hangulatos teraszon, hanem akár le is zuhanyozhatunk, és segítséget kérhetünk, ha útközben bármi történt volna a járművünkkel. Ha pedig bevállalunk még egy bő fél órás tekerést a látványos hídon, az országos hírű Tisza-tavi Ökocentrumot is meglátogathatjuk Poroszlón.

Kastélylátogatás két keréken: bringa túra Tiszadobra

Távolság: kb. 15 km

Időtartam: kb. 1 óra

Mit szólnál, ha azt mondanánk, a tiszaújvárosi Teleki Blanka utcából egy bő óra alatt egészen a francia Loire-völgyig is eltekerhetsz? Természetesen ez csak illúzió - az igaz úticél Tiszadob, amely hihetetlenül visszaadja a népszerű nyugat-európai kastélyok hangulatát.

Mire számíts az úton?

Az EuroVelo 11-re jellemző biztonságos, jó minőségű pályára.

Mi vár a célban?

Az egykori Andrássy-kastély a francia lovagi kastélyok hangulatát idézi: ennek szellemében épült a 19. század végén, a Sissyként ismert Erzsébet királyné tiszteletére. Ha úgy látjuk, az épület szépségében van valami misztikus, nem tévedünk: itt még az ablakok számának is jelentősége van!  Ahogy egy évben 4 évszak, 12 hónap, 52 hét és 365 nap van, úgy a kastélyon négy bejáratot, tizenkét tornyot, ötvenkét szobát és háromszázhatvanöt ablakszemet figyelhetünk meg.

kerékpár túrák

Kerékpár túra halászlével: Tiszacsegei kalandok

Távolság: kb. 30 km

Időtartam: 2 - 2,5 óra

Rejtett kincseket a Tisza-tavon innen is találunk: Tiszacsege remek kiránduló helyszín a természet kedvelőinek.

Mire számíts az úton?

Szintén a 35-ös főútról kell csatlakoznunk az EuroVelo Kelet-Európai útvonalához, így zökkenőmentes tekerés vár ránk, a folyó megnyugtató látványával.

Mi vár a célban?

A Tisza gazdag növény-és állatvilága, testközelből! A nyári szezonban egyedülálló élményt nyújt innen figyelni a tiszavirágzást, és számos különleges madárfaj is honos a környéken - köztük a kecses gólyák és a színes gyurgyalagok. Érdemes betérni a helyi halászcsárdába, ahol híresen finom halászlevet kóstolhatunk - majd levezetésként sétálni egyet a településen, megfigyelve a jellegzetes, “lábakra” épült házakat. Csónakozásra, sőt (Tiszacsege és Ároktő között) kompozásra is van lehetőség, ha idelátogatunk!

Könnyű biciklitúra helyben: a tiszaújvárosi Tiszasziget

Távolság: A Tisia Hoteltől kb. 4 km

Időtartam: 20-30 perc

Van az úgy, hogy nem vágnánk bele egy nagyobb léptékű túrába, de vágyunk a természet közelségére. Ilyen napokon remek ötlet kitekerni a tiszaújvárosi Tiszaszigetre.

Mire számíts az úton?

Klasszikus városi, útszéli kerékpár túra, de egy kis odafigyeléssel teljesen biztonságos. Bizonyos útszakaszokon (pl. 35-ös főút) tolni kell a kerékpárt!

Mi vár a célban?

Ligetes erdők és kikötők - azaz tökéletes helyszín egy kis csendes semmittevéshez, vagy épp piknikezéshez.

Ha pedig megunnád a mozdulatlan természet szépségét, újabb (30-40 perces) bringatávra elérhető Tiszaújváros belvárosa, ahol hangulatos parkokat, interaktív játszótereket, és a nyári szezonban mozgalmas programokat fedezhetsz fel.

Kerékpár túra a tiszalöki Kis-Tisza Ökocentrumba

Távolság: kb. 30 km

Időtartam: 2 - 2,5 óra

Szerencsére ökocentrumokban gazdag környék vagyunk - miért is ne fedeznéd fel a poroszlói “nagy testvéréhez” hasonlóan gazdag látványvilágú, izgalmas tiszalöki létesítményt is?

Mire számíts az úton?

Csendes, nyugodt útszakasz, ahol autók csak nagyon ritkán fordulnak elő: családi biciklitúra útvonalnak is tökéletesen alkalmas. A Tiszalökre vezető töltés szintén az EuroVelo 11 részét képezi.

Mi vár a célban?

A kerékpár túra jutalmaként a Kis-Tisza Ökocentrumban felfedezhetjük a Holt-Tisza varázslatos növény-és állatvilágát. Erre nemcsak “élőben”, a 2,2 km hosszú tanösvényen van lehetőség: interaktív kiállítóterem és kutatóterem is látogatható a helyszínen. A környék védett növény-és állatfajokban igen gazdag, így egyedülálló élményt nyújt. Érdemes tudni, hogy az Ökocentrum felé vezető kerékpárút környékén kezdődtek el a 19. század első törekvései a Tisza szabályozására: itt tette meg a gátépítéshez szükséges első kapavágást gróf Széchenyi István, Tiszadob környékén.

biciklitúra útvonalak

Ha nagyobb kihívást keresel: kerékpár túra Tokajba

Távolság: kb. 60 km

Időtartam: 5 - 5,5 óra

A világhírű borparadicsom megéri egy hosszabb biciklitúra bevállalását, ha elég edzettek és elszántak vagyunk. Az állóképesség mellett ez az útvonal igényel egy kis szervezést is: érdemes létszámtól függően Tokajba autót vagy kisbuszt rendelni, hogy a hosszú nap után már újra a Tisia Hotelben pihenhessünk.

Mire számíts az úton?

Biztonságos szakaszokra (szintén EuroVelo 11), és színes látványra: gazdag természeti élővilágot felvonultató partszakaszok és különleges épületek váltják egymást.

Mi vár a célban?

Legendásan finom borok és hangulatos belváros, amelynek minden macskaköves utcája más érdekességet rejt, érdemes beiktatni egy-két pincelátogatást is. Ha már ott járunk, ne hagyjuk ki a Világörökségi Bormúzeumnak is otthont adó Tokaji Múzeumot, a történelmi jelentőségű, izgalmas Rákóczi Pincét, vagy a zsinagógát.

A biciklitúrák lelkileg feltöltenek, de fizikailag rendesen kifárasztanak: ezért nincs is jobb, mint egy kényelmes hotelszobában kipihenni a fáradalmakat, wellness élményekkel és finom vacsorával levezetve a napot. A Tisia Hotel & Spa várhatóan decembertől nyitja meg kapuit: foglalj előre weboldalunkon már ma!