HU
Főoldal / Blog / 3+1 remek kirándulóhely Észak-és Kelet-Magyarországon

3+1 remek kirándulóhely Észak-és Kelet-Magyarországon

2022. 02. 15.

Magyarország tele van felfedezésre váró kincsekkel - épp ezért sokszor a bőség zavara miatt nem tudunk dönteni, hova is lenne érdemes a legközelebb ellátogatni. Ha igazán különleges élményekre vágyunk, érdemes a legismertebb látványosságokon és a legnépszerűbb üdülőközpontokon túl is szétnézni. Ehhez adunk most tippeket: íme, 5 varázslatos kirándulóhely Észak-és Kelet-Magyarországon!

1: Tiszaújváros, a felfrissülés otthona

Hazabeszélünk - de hogyan is állhatnánk meg, ha egyszer a Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye találkozásánál elhelyezkedő, színes történelemmel rendelkező város ennyi kikapcsolódási lehetőséget tartogat? 

A legtöbben talán történelmi tanulmányaik során találkoznak először Tiszaújváros nevével, és iparváros mivolta miatt nem a bakancslistás kirándulóhely az első gondolat, ami eszükbe jut. Mára azonban a település jócskán túlnőtt ezen a jelzőn! Az ipar mellett a kultúra és a pihenés is kiemelkedő.
A Tiszaújvárosi Gyógy-és Strandfürdő Magyarország egyik legszínvonalasabb gyógyfürdő komplexuma, amely télen és nyáron is remek választás. A hely lelke az 1200 méterről feltörő gyógyvíz, amely enyhülést nyújt mozgásszervi panaszok, ízületi és gerincproblémák, urológiai betegségek és nőgyógyászati problémák esetén, emellett ráadásul stresszoldó hatással is bír. A fedett részlegen három medencében élvezhetjük a gyógyvíz előbb említett áldásos hatásait. Jó időben pedig a kültéri hullámmedencét, az élménymedencét, a csúszdamedencét és az úszómedencét is érdemes kipróbálni. A mesebeli várat formázó gyerekmedence pedig garantáltan a kicsik kedvence lesz!

kiránduló helyek

Tipp: ha Tiszaújvárosba látogatunk, érdemes a Tisia Hotelben szállást foglalni: a négycsillagos hotelből ugyanis közvetlen átjárással közelíthető meg a Tiszaújvárosi Gyógy-és Strandfürdő. 

Tiszaújváros a fürdőélményeken túl kulturális kalandokkal (jó példa erre a Villa Scederkyn tájház, a Városi Kiállítóterem, vagy a Helytörténeti Múzeum), gyerekprogramokkal (interaktív játszótér, Szederkényi Lovasudvar), és látványos rendezvényekkel is vár (ezek közül a leghíresebb az évente megrendezett Triatlon Nagyhét). 

2: Tisza-tó: lenyűgöző, természetközeli kirándulóhely

A Tisza-tó az utóbbi években egyre előkelőbb helyet kap a legkedveltebb magyar kirándulóhelyek között. Ez pedig a hely bámulatos természeti kincsei mellett annak is köszönhető, hogy egyre könnyebben felfedezhető, egyre turistabarátabb a környék. A tavat körbe is biciklizhetjük, ha úgy tartja kedvünk, hiszen biztonságos, jól kiépített kerékpárút várja a látogatókat, a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban pedig megpihenhetünk, feltöltődhetünk. Hazánk második legnagyobb tava azért izgalmas kirándulóhely, mert jobbnál jobb programokat tartogat: vegyük is sorra őket! 

Tisza-tavi Ökocentrum: a Poroszlón található kirándulóhely megtestesít és bemutat mindent, amiért a Tisza-tó különleges és szerethető. Az ország legnagyobb édesvízi akváriuma található itt - ezen keresztül tehát vitrinek és száraz szövegek helyett testközelből, élőben csodálhatjuk meg a környék vízi élővilágát. A centrum többi szintje is színes, interaktív módon ismerteti a tó természeti kincseit. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kiváló program!

kirándulóhelyek Észak-Magyarországon

Vízi sétány: itt akár a tavi élet kellős közepébe is besétálhatunk! Ha a Fűzfa Pihenőpark és kikötőben motorcsónakra szállunk, pár percen belül 1500 méteres pallóút tárul majd a szemünk elé, amelyen keresztül tapintható közelségbe kerül a Tisza tó színes állat-és növényvilága.

Madárrezervátum: szintén vízen keresztül megközelíthető helyszín. Magunk is felfedezhetjük, de az igazán teljes élményért érdemes szervezett túrát foglalni, hogy minden apró, izgalmas részletre felhívják a figyelmünket a szakértők. Több száz különleges madárfajt figyelhetünk meg itt - de nagy valószínűséggel hódokkal, vidrákkal is találkozunk majd.

Hallépcső: lenyűgöző természetbarát kirándulóhely! A 37 vízlépcsőből és egy zsilipből álló halfolyosó a csaknem 10 méterrel alacsonyabb Tisza folyóval biztosítja a kapcsolatot. Teljes közelségből csodálhatjuk meg az itt élő, vízek között közlekedő halakat.

Elsüllyedt falu: az egykori Tiszahalászi környéke helyet érdemel Magyarország legtitokzatosabb kirándulóhelyeinek listáján! A 19. század végéig álló falut egy áradás öntötte el, és az eredeti helyén sosem építették újjá. Maradványait az Óhalászi sziget őrzi, amelyet motorcsónakkal lehet megközelíteni.

3: Hortobágy - több, mint pusztaság

Az Alföld legszebb célpontjai közelebb vannak, mint gondolnánk! A Tisia Hoteltől mindössze egy órányi autóútra található Hortobágy, amelynek nevéhez hazánk több ikonikus látványossága is fűződik.
Az egyik leghíresebb kirándulóhely a környéken a Kilenclyukú híd. Amellett, hogy a híd - a 33-as főút részeként - ma is fontos szerepet tölt be a közlekedésben, építészeti különlegesség is, és a magyar mezőgazdaság történelmének egy fontos epizódját jelképezi. Több évszázadon keresztül itt hajtották ugyanis a marhacsordákat Nyugat-Európa piacai felé. Itt tartják minden év augusztus 20-án a Hídivásárt.

kirándulóhelyek Kelet-Magyarországon

Hogyan fedezzük fel a helyi természeti kincseket?

Szintén kihagyhatatlan a hortobágyi kirándulóhelyek közül a Hortobágyi Nemzeti Park. A terület hazánkban elsőként kapta meg a nemzeti park titulust, és az UNESCO világörökségi listáján is helyet kapott. Felfedezésére számos különböző módot kínál a környék: választhatunk a különböző szintű és hosszúságú tanösvények közül, meglátogathatjuk a Vadasparkot, a Hortobágyi Lovasnapoknak is otthont adó Mátai Ménest, vagy a Madárpark és Kórház különleges helyszínét. Ha egy biztos kiindulópontot szeretnénk, vagy még nem döntöttük el, mivel is kezdjük a felfedezést, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja ideális választás lehet. 

+1: Néhány eldugott, különleges kirándulóhely a környéken 

Észak-és Kelet-Magyarország nemcsak a méltán híres kirándulóhelyek otthona: bővelkedik olyan helyszínekben is, amelyek kissé “eldugottabbak”, de ha egyszer felfedezzük őket, lelkesen mesélünk majd róla ismerőseinknek. Tiszaújváros közvetlen közelében több ilyen település is akad: íme, a mi kedvenceink!

eldugott kirándulóhelyek Magyarországon

Tiszadob: a csodálatos, Loire-menti építészet ihlette Andrássy kastélyt találhatjuk itt, amely kívülről és belülről egyaránt lenyűgöző. 

Tiszacsege: a békés tiszai faluban kipróbálhatjuk a kompot, nagyokat sétálva fedezhetjük fel a természet színeit, és egy finom halászlevet is elfogyaszthatunk.

Kisgyőr: a helyiek biztosan egyetértenének, ha község létére a hazai fafaragás fővárosának neveznénk! Itt minden sarkon különleges, fából készült szobrokba és installációkba botlunk. A hely legújabb látványossága a Szent Korona-kilátó.