HU
Főoldal / Blog / Hortobágy látnivalók - a Kilenclyukú hídon túl

Hortobágy látnivalók - a Kilenclyukú hídon túl

2022. 04. 22.

A Hortobágyi látnivalók száma bőven meghaladja azt a néhány nevezetességet, ami egyből eszünkbe jut róla. A magyar puszta, az Alföld szinonimájaként is ismert Hortobágy nem csak a Világörökség része, de itt található az ország legrégebbi nemzeti parkja, hazánk esszenciája.
Számos költőt is megihletett különleges szépsége, Tóth Árpád így írt róla versében: "Délibábos puszta, kedves ideálom. Úgy mosolyogsz felém, mint egy édes álom."
Napjainkban is fontos kulturális szerepet tölt be, hiszen több régi szokást és ősmagyar állatfajt őrzött meg az utókornak. Találkozhatunk itt többek között szürke marhával, rackajuhval és mangalicával is.
A környék kirándulóhelyeit már ismertettük, most azonban nézzük meg milyen látványosságokkal és programokkal találkozhatunk, ha a Hortobágyra látogatunk.

A hortobágyi látnivalók a Kilenclyukú hídon túl

Hortobágyi Vadaspark

A Hortobágy látnivalóinak királya lehetne a Hortobágyi Vadaspark, ahol az ősi puszta vadvilágával ismerkedhetünk meg. Itt olyan állatfajokkal találkozhatunk, akik a civilizáció térhódítása miatt kiszorultak a területükről, mint például a vadló, keselyű, sakál, farkas és pelikán. De a védett területeken ma is élő állatokat is láthatunk: görény, róka, őz, réti sas, nyári lúd, szürke gém, daru, kócsag, vörös vércse, gólya, és vadmacska.
A Vadaspark területén található kiállítás pedig bemutatja az egykor itt élt állatokat, láthatunk leleteket, vadló, vadszamár és őstulok csontvázakat is.
A vadaspark legemlékezetesebb és legizgalmasabb része a szafari program! Nem kell Afrikába utazni, ha ilyen különlegességre vágyunk. Igaz, itt nem tigrisekkel és elefántokkal találkozunk, de a hazánkban élő nagyvadak testközelből történő bemutatása is legalább annyira izgalmas. A túra egy terepjáró autóval indul a vadlovak és őstulkok közé. Az időtartama kb. 20 perc.

A vadaspark területe csak szervezett formában látogatható, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni a nyitvartásról.

Hortobágyi Madárpark és Kórház

A hortobágyi Madárkórház Alapítvány az országban egyedülálló kórházat üzemeltet. A létesítmény az egész ország területéről fogad be sérült, beteg madarakat, melyek kórházi rehabilitációját és ápolását végzik. A beérkezett madarak közel 40%-a visszakerül a természetbe.
Nem csak a kórház látogatható, hanem a Madárpark is, ahol különböző kiállításokkal, nagy madárröpdével várják a látogatókat. Sőt, megismerkedhetünk azokkal a lehetőségekkel is, amivel mi magunk segíthetünk a beteg madarakon.
A gyerekek számára is különösen szórakoztató program lehet, ugyanis tavakkal és játszóterekkel felszerelt pihenőparkkal várják a kicsiket.
A jegyárak 800-1000 Ft között mozognak, de csoportos kedvezménnyel csupán 600 Ft-ért látogatható a park területe.

Hortobágy látnivalók: a Halastó

A hortobágyi Halastónál is sok látnivaló akad

A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerei közé tartoznak. Az itt élő madárvilág különösen értékes, közel 300 faj található itt, ezzel Európa egyik legismertebb madárélőhelye.
A halastó egész területe látogatható és a tanösvény keretén belül bejárható gyalog, vagy akár biciklivel is. Hossza 3,6 km, 5,4 km, vagy 10 km lehet, nincsenek rajta nehéz szakaszok, ezért bármilyen kezdő kiránduló teljesíteni tudja.
A tanösvényt végigjárva a látogatók betekintést kapnak halastavi gazdálkodás munkafolyamatiba és a természetvédelmi célú élőhelykezelésbe is.

A halastó azonban nem csak gyalog látogatható, kisvasúttal is körbemehetünk, így kényelmesen bejárhatjuk a halastórendszer távolabbi részeit is, és csodálhatjuk a belső tavak gazdag élővilágát. A kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg 5 km-es utat.

Hortobágyi Csárda

Hortobágy nevezetességei közé tartozik a híres Csárda, ami a Kilenclyukú híd tövében található műemléképület és a világörökség részét képezi. A hortobágyi pusztán található alapanyagokból készült pásztorételeket mindenképp érdemes megkóstolni, de ha valaki esetleg újabb ízekre vágyik, akkor ugyanúgy megtalálhatóak a mai igényekhez alkalmazkodó modern változatok is.
A régi idők hangulatát őrző Csárda belső termeiben egykori műtárgyakat és eszközöket is találhatunk, ezzel teljessé téve az élményt.

Hortobágy látnivalók és élmények a Mátai Ménesben

A Ménes egész területe ingyenesen látogatható. Meg lehet nézni az istállókat és közelebbről meg lehet ismerni az itt élő lovakat.
Pusztai fogatozásra is van lehetőség, ahol találkozhatunk szürke marha és bivaly gulyával, mangalica kondával is, miközben felfedezhetjük a puszta egyedülálló szépségét. Ha pedig nem csak szemlélőként akarunk részt venni, hanem aktív közreműködőivé válnánk, akkor még a csikósok lovaira is felülhetünk, és tehetünk velük egy kört.
A ménes fogat indulási időpontjairól indulás előtt mindenképp tájékozódjon.

Hortobágyi Csillagoségbolt Park

A Hortobágy Magyarország egyik legtisztább égboltú területe, mivel itt van a legkevesebb légszennyezettség. A mesterséges fényektől mentes park látogatói az éjszaka folyamán több látványossággal is találkozhatnak. A legfontosabb a szabad szemmel is látható csillagok elképesztő száma. Míg egy átlagos településről csupán néhány 100 csillag figyelhető meg, az itteni égen 2000 csillaggal találkozhatunk. A nyár folyamán pedig szinte az egész Tejút kirajzolódik az égen, de az év többi részén is több látványos csillagcsoportot figyelhetünk meg.
A parkban található csillagvizsgálóban pedig további bolygókat is felfedezhet a kíváncsi látogató.

Hortobágy nevezetességei közé tartozik a Csillagoségbolt Park

További Hortobágy látnivalók

Hortobágy nevezetességei között megtalálhatjuk még a Nemzeti Park Látogatóközpontot is, ami különleges interaktív bemutatókkal és kiállításokkal várja a turistákat. A puszta kijelölt útvonalain kerékpározásra is van lehetőség, ehhez itt kell megváltani az engedélyt, illetve kerékpárokat is itt tudunk kölcsönözni.

A Pásztormúzeum Hortobágy látnivalói sorában foglal el kiemelt helyet. A múzeumban látható kiállításon vetítésekkel, élethű babákkal és különböző hanganyagok segítségével mutatják be a 19-20. században jellemző pásztoréletet. Találkozhatunk továbbá hagyományos helyi mesterségekkel is, amelyeket viaszbábúk segítségével prezentálnak. Bognár, fazekas, kovácsmester, vagy éppen csizmadia munkásságát és hétköznapjait ismerhetjük meg.

A Látogatóközpont és a Pásztormúzeum felújítási munkálatok miatt 2022-ben nem látogatható.

Hortobágy közeli szálláshely

A Hortobágy sok látnivalót és programot rejt magában, ezért nem elég egy nap arra, ha igazán meg akarjuk ismerni a hely sajátosságait. Érdemes ezért a közelben keresni olyan szálláshelyet, ahol kényelmesen kipihenhetjük a túrázás fáradalmait. Olyan szállodát, ahol a kellő kikapcsolódási és pihenési lehetőségeken túl, rekreációs alternatívát is tud nyújtani.

A Tisia Hotel kevesebb, mint egy óra autóútra található a Hortobágytól, ezért tökéletes lehetőséget nyújt egy fáradt élménydús nap utáni kikapcsolódásra. Stílusos, minden kényelmet kielégítő, exkluzív kialakítású szobáinkban garantált kényelemre lelhetnek látogatóink. Wellness szolgáltatásainkkal pedig segítünk a test és lélek relaxációjában.
Foglaljon szobát még ma, és fedezze fel a környék páratlan nevezetességeit!